12 Νοε 2012

Στο έλεος του χρόνου και της λεηλασίας η Παλιά Κοινότητα Έξω Γωνιάς Θήρας και τα ιστορικά αρχεία της.

Αν έσπαγαν την κεντρική πόρτα του Δημαρχείου Θήρας... ΤΙ θα έκανες κ Δήμαρχε και Αντιδήμαχε  Γ. Αργυρέ????
Ότι σας λαλεί η λογική φυσικά. Θα την φτειάχνατε αμέσως για να μην σας κλέψουν.
Αλίμονο όλοι ξέρουμε  τι χαρτούρα κυκλοφορεί εκεί μέσα στο Δημαρχείο Θήρας με προγράμματα που είναι να ενταχθούν σε κανένα κοινοτικό πρόγραμμα, χωροθετήσεις και αδειοδοτήσεις χωματερών, συμβάσεις έργων με
εργολάβους αποκομιδής σκουπιδιών....... χαμός γίνεται.  Σίγουρα θα γινόταν χαμός αν χανόντουσαν αυτά τα πολύτιμα , αλλά μόνο για σας , έγγραφα.

ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ
Την προηγούμενη εβδομάδα  πήρα τηλέφωνο την γραμματέα σας
κ Δήμαρχε και την ενημέρωσα ότι οι 2 επάνω πόρτες της παλιάς Κοινότητας Έξω Γωνιάς,  που έχει ανακηρυχθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ως διατηρητέο μνημείο από το 1987,  είναι σπασμένες και θέλουν άμεσα επισκευή ή αντικατάσταση .
Ενημέρωσα επίσης τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και τον πρόεδρο της κοινότης Έξω Γωνιάς κ Γ. Νομικό.
Σας επισήμανα ότι όλα τα αρχεία της Κοινότητας (όσα έχουν απομείνει από την λεηλασία που έχουν υποστεί τόσα χρόνια  με τις ανοιχτές πόρτες και πρόσβαση των πάντων) κινδυνεύουν.
Τι κάνατε μέχρι σήμερα????  ΤΙΠΟΤΑ.

Σε συνομιλία που είχα, την ίδια μέρα, με τον κ Νομικό (Πρόεδρο της Κοινότητας Ε. Γωνιάς) τον ενημέρωσα επίσης για την κατάσταση που είδα και  μου ανέφερε ότι έχει ενημερώσει τον Αντιδήμαρχο κ Γ. Αργυρό για τις άμεσες ανάγκες του κτηρίου αλλά δυστυχώς ....... κανένα ενδιαφέρον." Ότι έχουμε κάνει για αυτό το κτήριο, καθαριότητα , κάποιες άλλες μικρο επισκευές και τακτοποίηση του παλιού αρχείου της κοινότητας το έχουμε κάνει εθελοντικά και με δικά μας έξοδα. Το κτήριο το παραλάβαμε ρημάδι , σκουπιδαριό , λεηλατημένο και καταφέραμε και το φέραμε σε μια καλή κατάσταση ώστε κάποια στιγμή που βρεθούν τα λεφτά για την επισκευή του κτηρίου να ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες. Είμαι γέννημα θρέμμα της Έξω Γωνιάς και έχω ενδιαφερθεί πολλάκις για αυτό το κτήριο που μέσα του έχει την δική μας ιστορία ως Κοινότητας." Αυτά μου είπε εν ολίγοις ο κ Νομικός στο τηλέφωνο αλλά δυστυχώς ήταν στην Αθήνα και δεν μπορούσε να επέμβει άμεσα ο ίδιος. Μου είπε να επικοινωνήσω με τον Αντιδήμαρχο Γ. Αργυρό και φυσικά  ...... με πιάσανε τα γέλια γιατί ήξερα που θα κατέληγε η κουβέντα με τον Αντιδήμαρχο.

Κύριοι πιστεύω ότι η αδιαφορία σας  για το συγκεκριμένοι κτήριο και τα ιστορικά έγγραφα που φιλοξενεί στους ανοιχτούς σε πρόσβαση και λεηλασία χώρους ,  είναι εγκληματική. Θεωρώ πολυτιμότερα τα παλιά αρχεία της Κοινότητας Έξω Γωνιάς που καταγράφουν την ιστορία αυτού του τόπου παρά τους φακέλους  και τα χαρτιά που φιλοξενούνται στα συρτάρια των γραφείων σας στο Δημαρχείο Θήρας. Ως πολίτης αυτής της χώρας και σεβόμενος την ιστορία του κάθε τόπου που την απαρτίζει, σας παρακαλώ , κατ αρχήν, να επιδιορθώσετε άμεσα τις πόρτες του επάνω ορόφου όπου φυλάσσονται τα ιστορικά αρχεία   της κοινότητας και να περιφράξετε το δυνατόν καλύτερα τον συγκεκριμένο διατηρητέο κτήριο και χώρο για να μην υπάρξουν ξανά  λεηλασίες και φθορές.
Είναι καθήκον σας να προφυλάξετε την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά. Είναι καθήκον μου να σας καταγγείλω ξανά  αν από αύριο κιόλας  δεν προχωρήσετε στην άμεση αποκατάσταση των θυρών, την  διαφύλαξη των ιστορικών , για εμάς , αρχείων της κοινότητας Έξω Γωνιάς και γενικότερα τους χώρους του Διατηρητέου κτηρίου που αν βρεθούν λεφτά πρόκειται να γίνει Κέντρο Αρχιτεκτονικής & Γεωλογικής Μελέτης . 
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για το Αρχοντικό του Σαλίβερου, την ιστορία του και τι πρόκειται να φιλοξενήσει όταν βρουν τα λεφτά να επισκευαστεί. 

Δείτε εδώ την σημερινή κατάσταση που βρίσκεται το κτήριο. Όλα όσα δεν δείξαμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ.

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ ,ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ.ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΘΗ Ο ΚΟΥΤΣΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ,ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή